Loading...
 Start Page
Κυστίτιδα (Ουρολοίμωξη) - Προφυλάξου
Κλίκ για μεγέθυνση
Πέμπτη 28 Ιούλ 2016

ΚΥΣΤΙΤΙΔΑ-ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΗ

ΟΡΙΣΜΟΣ

Με τον όρο λοίμωξη του ουροποιητικού χαρακτηρίζεται η παρουσία σημαντικού αριθμού παθογόνων βακτηρίων σε οποιοδήποτε τμήμα του ουροποιητικού συστήματος μιας και τα ούρα των υγιών ατόμων δεν περιέχουν βακτήρια ή άλλους μικροοργανισμούς.Εν προκειμένω,ο αποικισμός της ουροδόχου κύστεως από αυτά και η φλεγμονή του επιθηλίου καλείται κυστίτιδα και αποτελεί μια εκφραση της λοίμωξης του κατώτερου ουροποιητικού μαζί με το οξύ ουρηθρικό σύνδρομο.

Μικροβιολογία ουρολοιμώξεων

Οι περισσότερες λοιμώξεις είναι ενδογενείς και ανιούσες.

Ενδογενείς επειδή τα μικρόβια που τις προκαλούν αποτελούν μέρος της φυσιολογικής μικροβιακής χλωρίδας του παχέος εντέρου του ασθενούς και ανιούσες επειδή η λοίμωξη επεκτείνεται κατά συνέχεια ιστών από το βλεννογόνο της ουρήθρας στον βλεννογόνο της κύστης μέχρι το νεφρικό παρέγχυμα.

Συχνότερο αίτιο ουρολοιμώξεων εξωνοσοκομειακά είναι το κολοβακτηρίδιο Ε.coli σε ποσοστό 75% ,ακολουθούν η Klebsiella , το Enterobacter και ο P.mirabilis(πρωτέας) και σπανιότερα η Serratia και η P.aeruginosa ( ψευδομοναδα) ή ο εντερόκοκκος.

Σε νέες γυναίκες ηλικίας 15-35 ετών πολύ συχνό αίτιο ουρηθροκυστίτιδος είναι ο S.saprophyticus (σταφυλόκοκκος) ,δεύτερος σε συχνότητα μετά το E.coli

Γιατί πάσχουν πιο συχνά οι γυναίκες από ουρολοίμωξη ?

 Επειδή η γυναικεία ουρήθρα έχει μικρό μήκος και γειτνιάζει με τον κόλπο και τον πρωκτό, είναι πολύ ευκολότερο να εισέλθουν μικρόβια μέσα στην ουρήθρα από τον κόλπο (καθώς ο κόλπος αποικίζεται από μικρόβια του εντέρου) και να εγκατασταθούν στη συνέχεια στην κύστη. Aντίθετα, στους άνδρες η ουρήθρα είναι μακρύτερη και υπάρχει μια φυσική ανατομική προστασία. Aυτό δεν σημαίνει ότι οι άνδρες δεν παθαίνουν ποτέ κυστίτιδες. Όταν τους απασχολούν, συνήθως προκύπτουν εξαιτίας κάποιας προστατίτιδας που τους ταλαιπωρεί και έτσι η κύστη επιμολύνεται -μέσω των ούρων τους- από το μικρόβιο που υπάρχει στον προστάτη

Κλινική Εικόνα Κυστίτιδας

 Eάν για μία ή περισσότερες ημέρες ταλαιπωρείστε από:

• συχνουρία,

• νυκτουρία,

• επιτακτική ούρηση,έπειξη προς ούρηση (που μπορεί να φτάσει μέχρι και την ακράτεια),

• δυσάρεστη οσμή στα ούρα,

• τσούξιμο, αίσθημα καύσου και πόνου στην περιοχή της κύστης(υπερηβικά) και στη διάρκεια της ούρησης,δεκατική πυρετική κίνηση ίσως και ενδεχομένως παρατηρείτε και 

• αιματουρία, τότε είναι πολύ πιθανό να πάσχετε από κυστίτιδα (ουρολοίμωξη), την πιο συχνή λοίμωξη του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος.

 

Συμβουλές για να αποφύγετε μια Κυστίτιδα

 • Nα πίνετε αρκετό νερό.

• Nα επισκέπτεστε την τουαλέτα όποτε νιώθετε την ανάγκη.

• Nα ουρείτε και να πλένεστε μετά τη σεξουαλική επαφή.

• Nα σκουπίζεστε με φορά από εμπρός προς τα πίσω, ώστε να μην επιμολύνεται το ουροποιητικό από τα μικρόβια του εντέρου.

• Nα φροντίζετε την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής (χωρίς να υπερβάλλετε και χωρίς να χρησιμοποιείτε αντισηπτικά).

• Nα φοράτε καθαρά, βαμβακερά εσώρουχα και να αποφεύγετε τα στενά παντελόνια,ενώ χρειάζεται προσοχή και κατά την παραμονή και τις συνθήκες υγιεινής στις παραλίες.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

 Aν έχετε τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν, πρέπει να επισκεφτείτε τον οικογενειακό σας ιατρό ή ένα εφημερεύον νοσοκομείο και να εξετασθείτε,για να κάνετε μια γενική και μια καλλιέργεια ούρων και να πάρετε ύστερα από την καθοδήγηση του ιατρού ένα αντιβιοτικό.Με το αποτέλεσμα της καλλιέργειας, ο ιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να συνεχίσετε την αγωγή ή να την τροποποιήσετε βάσει αντιβιογράμματος

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Βασικό κομάτι της θεραπείας της κυστίτιδας είναι η άφθονη ενυδάτωση με υγρά και νερό(καποιες φορές αρκεί μόνο αυτό) σε συνδυασμό με κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή με λακταμικά,κεφαλοσπορίνες ή κινολόνες σε σχήματα τριήμερα ή εβδομαδιαία ενώ υπάρχουν και επιλογές ημερήσιας θεραπείας.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ (Συνοπτικά)

1) Στούς άνδρες ή στις υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις μάλλον θα απαιτηθεί περαιτέρω διαγνωστικός-απεικονιστικός έλεγχος για να αναδειχθέι πιθανό ανατομικό ή μη κόλλημα που προδιαθέτει σε ουρολοίμωξη.

2) Αν για κάποιο λόγο υποβληθείτε σε καλλιέργεια ούρων και αναδείξει παρουσία μικροβίου ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΚ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ (ασυμπτωματική μικροβιουρία), δεν πρέπει να λάβετε αντιβιοτική αγωγή εκτός αν είσαστε -έγκυος ή αν-πρόκειται να υποβληθείτε σε κάποια ουρολογική επέμβαση.

3) Αν μετά από κάποιες ημέρες συμπτωμάτων κυστίτιδας ανεξάρτητα αν λαμβάνετε ή όχι αγωγή εμφανίσετε ναυτία ή εμέτους , διάρροιες , υψηλό πυρετό με ρίγος , κεφαλαλγία , άλγος στην οσφύ ετερόπλευρα ή αμφοτερόπλευρα (ΟΞΕΙΑ ΠΥΕΛΟΝΕΦΡΙΤΙΔΑ- ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΝΩΤΕΡΟΥ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ) οφείλετε άμεσα να επισκεφθείτε εκ νέου τον ιατρό σας ή το νοσοκομείο για επανεξέταση,μιας και η πυελονεφρίτιδα είναι μια πολύ σοβαρή λοίμωξη του νεφρικού παρεγχύματος με πιθανά  σοβαρές επιπλοκές (πυόνεφρο,απόστημα,νεφρική ανεπάρκεια,βαρεία σήψη) η οποία χρειάζεται επικαιροποίηση της αγωγής,νοσηλεία της περισσότερες φορές και άμεση αντιμετώπιση.


 

 

Μέλος του

λογότυπο ιατρικού συλλόγου Πάτρας

Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας

Επικοινωνήστε μαζί μου

Διεύθυνση: Κορίνθου 210-212, Πάτρα, ΤΚ: 26221
Τηλέφωνο: 2610 62.47.62
Κινητό: 6974 48.49.47

εικονίδιο facebook  εικονίδιο google+ εικονίδιο πρόσβασης ΑΜΕΑ

Login / Sitemap

Copyright © 2016 - 2024 Ιατρός Παθολόγος Πάτρα, Γιώργος Χρ. Μπέσκος