Loading...
 Start Page
Παχυσαρκία και Καρκίνος Ήπατος
Κλίκ για μεγέθυνση
Πέμπτη 24 Νοέ 2016

Περισσότερες ενδείξεις για τη σχέση παχυσαρκίας και καρκίνου στο ήπαρ

 

 

Η μεγάλη περίμετρος μέσης, ο υψηλός Δείκτης Μάζας Σώματος και ο διαβήτης τύπου 2, ενδεχομένως αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου στο ήπαρ, αναφέρει νέα έρευνα.

Ο ερευνητής Peter Campbell, του American Cancer Society, δήλωσε ότι η έρευνα έδειξε ότι ο καθένας από τους παραπάνω παράγοντες συνδεόταν ισχυρά με τον κίνδυνο καρκίνου στο ήπαρ.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία 1,57 εκατομμυρίων ενηλίκων από 14 αμερικανικές έρευνες για να ερευνήσουν τη σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2 με τον καρκίνο στο ήπαρ. Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε καρκίνο όταν άρχισε η έρευνα.

Με το πέρασμα του χρόνου, ποσοστό 6,5% από τους συμμετέχοντες διαγνώστηκαν με διαβήτη τύπου 2. Περισσότεροι από 2.100 εμφάνισαν αυτόν τον καρκίνο.

Μετά τη σύγκριση ποσοστών καρκίνου στο ήπαρ σε όσους ήταν παχύσαρκοι και είχαν διαβήτη και σε όσους ήταν παχύσαρκοι αλλά δεν είχαν διαβήτη, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 είχαν 2,6 περισσότερες φορές να διαγνωστούν με καρκίνο στο ήπαρ. Τα ευρήματα ίσχυαν, ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως ποτό, κάπνισμα και φυλή.

Καθώς ο ΔΜΣ ενός ανθρώπου αυξανόταν αυξανόταν και ο κίνδυνος καρκίνου. Οι ερευνητές ανακάλυψαν 8% αύξηση του κινδύνου για καρκίνο στη ήπαρ για κάθε 5 εκ. που προστίθεντο στη μέση.

Αν και η έρευνα ανακάλυψε σχέση δεν απέδειξε ότι είναι αιτιατή.

Παρόλα αυτά, τα ευρήματα στηρίζουν προηγούμενες έρευνες ότι η παχυσαρκία και ο διαβήτης ενδεχομένως συμβάλλουν στη μεγάλη αύξηση του καρκίνου στο ήπαρ που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.

Ο Campbell δήλωσε ότι ο καρκίνος του ήπατος δεν συνδέεται απλώς με υπερβολική πρόσληψη αλκοόλ και με τη λοίμωξη από ηπατίτιδα. Σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του ήπατος υπερδιπλασιάζεται σε σχέση με όσους δεν έχουν διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με την παρούσα έρευνα.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Cancer Research.

 

 Πηγή : univadis.gr

Μέλος του

λογότυπο ιατρικού συλλόγου Πάτρας

Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας

Επικοινωνήστε μαζί μου

Διεύθυνση: Κορίνθου 210-212, Πάτρα, ΤΚ: 26221
Τηλέφωνο: 2610 62.47.62
Κινητό: 6974 48.49.47

εικονίδιο facebook  εικονίδιο google+ εικονίδιο πρόσβασης ΑΜΕΑ

Login / Sitemap

© Copyright 2016 - 2023 Ιατρός Παθολόγος Πάτρα, Γιώργος Χρ. Μπέσκος